Hoe maak je een website in 6 eenvoudige stappen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het maken van een website is in de loop der jaren veel, veel gemakkelijker geworden.
Het is goedkoper, sneller en eenvoudiger dan ooit tevoren.
Maar wat heb je echt nodig om een website te bouwen?

Een stabiele internetverbinding en enkele uren tijd. Je moet geen website programmeur zijn. Noch heb je veel geld nodig.

In deze stapsgewijze handleiding leer ik je in één middag hoe je een website van A tot Z kan maken. Volg onderstaande stappen. Op deze manier vermijd je de fouten die ik in het verleden heb gemaakt.

Klaar? Laten we van start gaan.

 

Jouw “2-Minute Cheat Sheet”


Hier is jouw snelstartgids voor het maken van een website.
Vergeet niet dat dit gedeelte niet alles omvat – alleen de cruciale stappen – alles wordt hieronder in detail uitgelegd.

Begin met het kiezen van de juiste webhost. We raden Combell ten zeerste aan voor snelheid, betrouwbaarheid en klantenservice. Oh, en de lage prijzen zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.

 

Vervolgens heb je een domeinnaam nodig die aangeeft waar je website over gaat.
Een .com domeinnaam is het beste omdat dit meer geloofwaardigheid creëert.
Maar .be of .eu moet zeker volstaan.

Een reden waarom ik Combell  zo leuk vind, is omdat ze het eerste jaar korting geven op de aankoop van je domeinnaam.

 

 
 
 
 
 

Zodra je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, kies je een contentmanagementsysteem of CMS. Jouw CMS zorgt voor de besturing/ installatie van jouw website. Als CMS kan je kiezen uit WordPress, Joomla of Drupal.

Persoonlijk vind ik WordPress het beste. Zo gebruiken we ook WordPress voor onze website.  Als je voor Combell gaat, is WordPress met één klik geïnstalleerd. Boem, nu heb je een website klaar voor gebruik. Gefeliciteerd!

Maar je bent nog niet klaar.

De volgende stap; jouw bedrijf op de markt brengen. Omdat branding vandaag cruciaal is, moet je zeker een logo hebben, een marketingstrategie bepalen en Google Analytics installeren.

Kortom, de spannende dingen waar je misschien reeds alles van weet.

Dat waren de belangrijkste stappen voor een website in een notendop. Klaar om elk onderwerp meer in detail te bekijken? Let’s go!

 

 

Stap #1: Kies webhosting

 

Weet je nog hoe je in de schoolbibliotheek grote gecategoriseerde boekenkasten had?

Een webhostingbedrijf is precies zoals een boekenkast. De bibliotheek is het internet en een boek is jouw website. Een webhostingbedrijf gaat alle informatie van je website opslaan op een server. Hierdoor wordt alles op je website zichtbaar op het internet.

Deze bedrijven bieden maandelijkse of jaarlijkse abonnementen op gedeelde servers, dedicated servers of virtuele privéservers aan. Op deze manier kan je een abonnement kiezen op basis van jouw beveiligings- en ondersteuningsvereisten. Als je website geen persoonlijke of financiële gegevens verzamelt, kan je altijd het basisplan selecteren. Je hoeft hier dus niet veel geld aan uit te geven.

Maar hoe weet je welk webhostingbedrijf of welke dienst bij jou past?

Website snelheid

Als je geld wilt verdienen met je website, moet je een stabiele en snelle webhost hebben.

Snelle websites zijn een must.
Ze scoren beter, helpen met SEO en maximaliseren conversies. Ik beveel Combell  ten zeerste aan. Combell houdt de laadtijd zo kort mogelijk. Dat gezegd zijnde, raden we je ook aan om gedeelde hosting of veel goedkope services te vermijden.

Gedeelde hosting betekent dat je jouw webserver deelt met duizenden andere sites. Met andere woorden, de hostingsnelheid zal traag zijn – plus, je kan zelfs de server delen met spam websites, waardoor je mogelijk last krijgt met je zoekresulaten in Google.

Wat betreft het vermijden van goedkope hostingbedrijven. De regel is eenvoudig: je krijgt waar je voor betaalt.

Beveiliging en snelheid zijn nu eenmaal minder als je € 3 per maand betaalt, vooral als je het vergelijkt met abonnementen die meer dan € 100 per maand kosten. Ik zeg je niet om het duurste abonnement te kopen – vermijd gewoon de goedkoopste webhostingsbedrijven met weinig of geen klantenservice.

Betrouwbaarheid van de uptime

Jouw webhostingservice moet ten alle tijden werken.
Anders heeft niemand toegang tot jouw website.

Een goede hostingprovider biedt een uptime-garantie aan;
 “We bieden 100% netwerk uptime-garantie”

Als een hostingprovider bijvoorbeeld 99% uptime biedt, kan jouw site 3,5 dagen per jaar stilliggen. Maar providers die 99,99% of 99,999% aanbieden, hebben respectievelijk ongeveer één uur en vijf minuten downtime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klantenondersteuning

Je hebt snelle en efficiënte back-upondersteuning nodig wanneer zich technische problemen voordoen. Chat, e-mail of telefoon – er zijn verschillende ondersteuningsmethoden. In mijn ervaring werkt e-mail het minst goed. Het is veel beter om hulp te verkrijgen via telefoon of live chat.

Kies een hostingprovider die 24/7 ondersteuning biedt. Op deze manier kan je je bedrijf binnen enkele minuten weer online krijgen als er iets misloopt.

Je moet ook goed kijken naar de servicelevel agreement (SLA). Op deze manier weet je welke ondersteuning je kan verwachten. Als je naar de website van het bedrijf kijkt, zou je meteen een goede indruk van het ondersteuningsteam moeten krijgen.

 

 

 

 

 

 

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is om twee redenen van vitaal belang. Ten eerste moet een hostingprovider organisch met je meegroeien, zodat je kan upgraden wanneer dat nodig is. Ten tweede moet jouw website enorme pieken in bezoekersaantallen aankunnen.

Overweeg de volgende vragen om te begrijpen of jouw webhost flexibel is:

 1. Zal je webhost je upgraden wanneer je bezoekersaantallen een bepaald niveau bereiken?
 2. Hoe eenvoudig is het upgradeproces?
 3. Kan je webhost seizoensschommelingen in het webverkeer makkelijk ondersteunen?

Je moet streven naar een oplossing dat alle drie de vragen correct beantwoord.

Bezoek webhostingforums om meer te weten te komen over de ervaringen van anderen met providers. Vergelijk vervolgens diensten en prijzen om het juiste plan te bepalen op basis van je behoeften en budget.

Heb je een webhostingprovider gevonden? Super! Dan kunnen we naar stap 2.

 

 

Stap #2: Selecteer een unieke en relevante domeinnaam

 

Een domeinnaam is het adres van je website op internet. De onze is www.ark-of-noah.com en het weerspiegelt ons persoonlijk merk. Je kiest zelf wat je wilt, op voorwaarde dat het gerelateerd is aan je bedrijf. Hou het simpel!

Hieronder volgen een paar vuistregels om je te helpen bij het kiezen van de juiste domeinnaam:

 • Houd het relevant: jouw domeinnaam = jouw bedrijfsnaam
 • Blijf bij korte, memorabele namen
 • Vermijd getallen
 • Kies een .com, .be of .eu
 • Zorg ervoor dat de door jou gekozen domeinnaam beschikbaar is

Het vinden van de perfecte naam is ook mogelijk op de volgende manieren:

Methode 1 – Bedenk jouw eigen domeinnaam

Velen hebben de creativiteit om zelfstandig tot de perfecte domeinnaam te komen. Maar hoe weet je of deze nog beschikbaar is?

 

Combell has you covered. Controleer of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Vervolgens kan je deze registeren en aankopen via jouw webhostingsbedrijf.

Methode 2 – Gebruik een tool voor de naam

Sommigen van ons zijn niet erg creatief, en dat is oké.

Als je vastloopt bij het bedenken van een domeinnaam, probeer dan naamgeneratoren te gebruiken. Voer gewoon één of twee trefwoorden in en de generator zal zoeken naar manieren om die woorden in een domeinnaam te combineren. Businessnamegenerator vind ik persoonlijk de beste.

Houd er rekening mee dat jouw favoriete domein-/bedrijfsnaam mogelijk niet beschikbaar is. Probeer woorden door elkaar te halen, een thesaurus te gebruiken of voeg een werkwoord toe.

Nadat je je domeinnaam hebt gekozen, heb je vervolgens een platform voor het bouwen van websites nodig.

Op naar stap 3!

Stap #3: Selecteer een goed platform (CMS) voor het bouwen van jouw website.

Na een snelle Google-zoekopdracht over websitebouwers en CMS word je overweldigd door de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden.

CMS staat voor Content Management System. Hiermee kan je jouw website binnen het domein zelf bewerken. Het aanpassen van lay-outs, instellingen, inhoud, het maken van nieuwe pagina’s en berichten, enz…

Hier zijn een paar opties om te overwegen:

 • WordPress. WordPress is nummer één als het gaat om CMSs. Het is populair, gebruiksvriendelijk en super eenvoudig te gebruiken. Bovendien heeft het platform meer dan 58.000 plug-ins waarmee je bijna alles kan doen wat je wil.  Houd er rekening mee dat WordPress.com en WordPress.org niet hetzelfde zijn. Hoewel de eerste een website van derden is waarmee je gratis blogs kan maken, kan je met de laatste de WordPress-software downloaden om op een website te installeren.

 • Wix. Wix is een andere websitebouwer die het supergemakkelijk maakt. Als je een site nodig hebt met slechts een paar pagina’s, zoals restaurants, lokale bedrijven, freelancers of portfoliosites, kan dit een geweldige optie zijn. Als je echter een grote site wilt bouwen, mist Wix mogelijk de geavanceerde functies die nodig zijn voor grote hoeveelheden verkeer.
 • Drupal. Drupal is de meest geavanceerde oplossing voor het bouwen van websites, daarom heeft het een steilere leercurve. Maar als je kijkt naar het aanpassingsniveau dat het biedt, lijkt het harde werk het waard.

Persoonlijk raad ik Drupal niet aan voor beginners.

Je hebt nu een website in gebruik.
Het enige wat we nog moeten doen is jouw website laten stralen.

Klaar voor stap 4 Picasso?

 

Stap #4: ontwerp je eigen website

 

Voor elke websitebouwer moet je een thema installeren. Thema’s kunnen gratis en betalend zijn. Betalende versies zien er professioneler uit en geven je meer flexibiliteit bij het aanpassen van je website. Ze zijn ook niet overdreven duur en kunnen worden gekocht voor minder dan € 100.

WordPress en Wix hebben een aantal geweldige gratis thema’s, maar als je de premium variëteit wilt uitproberen, kan je StudioPress  een kans geven.

 

Thema’s zijn gebouwd op basis van CMS, maar ze zijn aanpasbaar om jouw website een unieke uitstraling te geven. Een artiestenwebsite moet er namelijk anders uitzien dan een SaaS of een restaurant.

Visuele weergave is ongelooflijk belangrijk omdat je bezoekers jouw website in een fractie van een seconde beoordelen. Als je website er verouderd, onbetrouwbaar uitziet of niet aan hun verwachtingen voldoet, zijn ze binnen enkele seconden verdwenen.

Gelukkig is het kiezen van een goed thema eenvoudig.

Ik raad aan om beoordelingen over de thema’s te lezen voordat je kiest en nooit prioriteit te geven aan visuele aantrekkingskracht boven functionaliteit.

Ja, je wilt dat je website er goed uitziet met al die mooie lettertypen en kleuren, maar dat mag niet ten koste gaan van functionaliteit. Bovendien kan je het thema altijd op een later tijdstip wijzigen.

 

Stap #5: Bescherm je website met behulp van een subthema

De beste manier om je website te beschermen, is door een subthema te gebruiken. Een subthema is een opmaakmodel dat afzonderlijk van de rest van je bestanden op de webserver wordt opgeslagen. Het zorgt ervoor dat je website moeilijk is om te hacken.

Houd er rekening mee dat verschillende websitebouwers verschillende namen hebben voor het maken van een onderliggend thema.

Je bouwt een “Child thema” in WordPress, maar je maakt een subthema in Drupal. Op sommige websites kun je ook geen onderliggend thema maken, maar je kan altijd een duplicaat-thema maken om als back-up te dienen, zoals in Joomla.

Stap #6: Configureer jouw website en voeg relevante inhoud toe

Op dit moment ben je klaar met het technische gedeelte en kan je je nu eindelijk concentreren op de interessantere zaken.

Deze stap neemt dan ook het meeste tijd in beslag. Start met deze twee vragen: “Wat is de doelstelling van mijn website?” en “Hoe leid ik de bezoekers naar dit doel?”

Begin dus met het instellen van navigatie. Op deze manier kunnen je bezoeker makkelijk navigeren doorheen je website. Kies ook de hoofdkleur en het ondersteunend kleur om je site weer te geven.

Zo kozen wij voor blauw en wit.

 

Organiseer, scheid en markeer de belangrijke delen van je website om deze opvallend en duidelijk te maken. Je kan ook plug-ins installeren om je website soepel te laten functioneren.

Tenslotte raden we je zeker aan om voldoende beeldmateriaal te gebruiken want dit geeft tenslotte het meeste vorm aan jouw site.

Hier is een snelle checklist die je nodig hebt om je bedrijf visueel op de markt te brengen.

 • Maak een logo. Dit zal jouw merk vertegenwoordigen, dus ga hier nauwgezet mee om. Wij raden om dit door een grafische ontwerpster te laten tekenen.
 • Begin met het plannen van je marketingstrategie om de voorkeuren en twijfels van je bezoeker te achterhalen.
 • Schrijf je websiteteksten, inclusief de startpagina, de pagina Over Ons en andere basispagina’s. Wie ben je, Wat doe je, wat maakt jou onderscheidend en hoe kunnen bezoekers je contacteren?
 • Installeer een Google Analytics-code op je website om bezoekers bij te houden. Meten en analyseren is belangrijk want zo kan je tijdig bijsturen.

De laatste stappen; online marketing, content marketing en linkbuilding worden vaak verwaarloosd. Maar deze zorgen voor leads, welke nodig zijn om je zakelijke doelstellingen te bereiken. Het is helaas niet zo dat de bezoekers automatisch binnenstromen van zodra jouw website live staat. Bovenstaande methoden zorgen ervoor dat de bezoekers de weg naar jouw site zullen vinden.

Conclusie

Het maken van een website vergt intieel wat tijd, maar hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je wordt en hoe gemakkelijker het zal zijn.

Hoewel we alle benodigde details hebben behandeld voor het bouwen van je eerste website, kan je altijd naar Google of Youtube gaan mocht je de weg zoek geraken.

Geloof me, voor bijna alles is er een tutorial op Youtube.
Zo levert Tyler fantastisch werk.

Het kiezen van een webhost en CMS, het ontwerpen van je website en marketing is slechts het topje van de ijsberg. Rome is niet in één dag gebouwd, maar met een beetje geduld, zie je echte vooruitgang.
Geduld is een goede deugd!

Veel success!

Toch liever uitbesteden? Bel ons, mails ons of stuur je postduif en we overlopen jouw wensen.

Vianney

Vianney

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws en promo's in jouw mailbox

Ontdek meer

Website

Hoe start je een abonnement box voor jouw bedrijf?

HelloFresh, Birchbox, Dollar Shave Club. Wat hebben deze gigantische ondernemingen allemaal gemeenschappelijk? Ze bieden enkele van de bekendste abonnementsformules  aan die er zijn. Het uitgangspunt

boost jouw zaak!

Laten we de mogelijkheden bekijken