Alles wat je moet weten over Instagram

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Instagram is dé toonaangevende app.
Met meer dan 500 miljoen gebruikers  die dagelijks op het platform inloggen, is de populariteit van Instagram onbetwistbaar.

Hoe kunnen ondernemingen gebruik maken van dit platform?
Via Instagram marketing.

Binnenkort ben je klaar om campagnes als een professional te lanceren en een duurzame community op te bouwen om je producten en merk te ondersteunen.
Lees verder om de ins en outs van Instagram te leren.

 

Wat is “Instagram – marketing”?

Instagram biedt mensen en bedrijven verschillende mogelijkheden aan om in contact te komen met hun gewenste doelgroep, waaronder betaalde en niet-betaalde opties.

 

Waarom zouden marketeers gebruik moeten maken van Instagram?

 De demografie van de gebruikers van Instagram zijn interessant:

  • 32% van Instagram: 25- 34 jaar
  • 18% van Instagram: 35- 44 jaar
  • 11% van Instagram: 45 – 54 jaar

 

Deze cijfers tonen aan dat de kans groot is dat jouw doelgroep ook gebruik maakt van Instagram.

 

 

Naast de enorme omvang en diversiteit van gebruikers, volgt 90 procent  van de Instagram-gebruikers bedrijven. Deze organische interactie met bedrijven staat in schril contrast met andere sociale platforms.

Neem bijvoorbeeld Facebook. Uit een onderzoek naar betrokkenheid op sociale mediaplatforms bleek dat brands een mediaan engagement-percentage van 0,09 procent per Facebookbericht ervaren, terwijl Instagram een mediaan engagement-percentage van 1,60 procent heeft.

Dat is een enorm verschil.

Buiten deze statistieken is Instagram ook om verschillende andere redenen de droom van elke marketeer.

 • Verhaallijn: Het platform draait om het delen van een verhaal door middel van afbeeldingen. Het is de perfecte plek om jouw verhaal tot leven te brengen door middel van toffe foto’s en video’s.
 • Bereik: een miljard accounts gebruiken Instagram elke maand. Een miljard. Het platform biedt bijna onbeperkte toegang tot doelgroepen, zodat je jouw bereik drastisch kan vergroten.
 • Competitieve lens: Zelfs als je instagram-marketing momenteel niet als strategie gebruikt, is de kans groot dat je concurrenten dat waarschijnlijk wel doen. Profiteer van de zichtbaarheid van het platform om te beoordelen wat je concurrenten delen, wat goed presteert en wat niet.

 

Hoe breng ik mijn merk via Instagram op de markt?

Hoewel dit in theorie misschien allemaal geweldig klinkt, hoe werkt dit precies in praktijk?

In het volgende gedeelte sommen we alles op; van het bouwen van je bedrijfsaccount tot het ontleden van je Instagram-marketinganalyses.

 

Installeer gratis een Instagram Business-account

Het instellen van je gratis Instagram-bedrijfsaccount is eenvoudig.
Maak eenvoudig een account aan ( via dezelfde manier kan je jouw bestaand persoonlijk account ook overzetten naar een zakelijk account) en  registreer dat account vervolgens als Business account.

 

Je Instagram Business-account aanpassen

Nadat je een business account hebt aangemaakt, kan je beginnen met jouw profiel te optimaliseren.

Instagram biedt bedrijven een verscheidenheid aan unieke functies aan die niet beschikbaar zijn voor persoonlijke accounts. Dus, gebruik ze.

 • Contactgegevens: voeg fysiek jouw adres, e-mailadres en telefoonnummer toe, zodat volgers rechtstreeks contact met je kunnen opnemen.
 • Categorie: Deze worden weergegeven als cirkelvormige onderwerpen onder je naam en zijn een eenvoudige manier om te laten zien waar je merk over gaat.

 

 • Call-to-action-knoppen: Deze knoppen zijn afgestemd op het aanbod van je bedrijf en stellen bezoekers in staat om specifieke acties te ondernemen. Zo kan je een afspraak boeken of een reservering maken. Als je deze knoppen in je profiel wilt opnemen, selecteert je “Profiel bewerken”, vervolgens “Contactoptie”s en vervolgens “Knop Actie” toevoegen.

 

Maak een Instagram-marketingstrategie

Of je nu een beginner of expert bent, de volgende vier stappen helpen je om succesvolle campagnes te maken.

 1. Creëer een doel: Deze varieert van bedrijf tot bedrijf, afhankelijk van wat je uiteindelijke doelstelling is. Of je nu op zoek bent naar nieuwe leads of je merk wilt positioneren als marktleider, je hebt duidelijke afgebakende doelen nodig.
 2. Zoekwoordenonderzoek is een must voor elke succesvolle digitale campagne. Instagram is niet anders. Hoewel Instagram de thuisbasis is van verbluffende visuele afbeeldingen, wordt er enorm veel gebruik gemaakt van hashtags.
 3. Definieer je doelgroep: we hebben al gezien dat het bereik van Instagram enorm is, maar dat betekent niet dat jouw bereik even groot is. Door een duidelijk gedefinieerde doelgroep vast te leggen, vergroot je jouw kans om mensen tot jouw merk te binden.
 4. Kijk wat je concurrenten doen: Door gegevens van concurrenten te vergelijken kan je een realistisch beeld krijgen van hoe jij je positioneert in de markt.

 

Content maken 

Na het opstellen van een meetbare strategie en het uitbouwen van je profiel, is het tijd om content te posten.

Wat en wanneer je communiceert, moet allemaal in overweging worden genomen. Het is van vitaal belang dat jouw onderneming een specifieke boodschap overdraagt. Hierbij geldt niet enkel geschreven tekst, maar ook; het kleurenpalet, berichttype, hashtags etc.

 

Kleur

Kleurenpsychologie speelt een grote rol in contentmarketing. Dit omdat specifieke kleuren een emotionele reactie teweegbrengen. Wanneer je een kleurenpalet selecteert voor je Instagram-berichten, kies je tinten die de brede boodschap communiceert.

 

Als we kijken naar onderstaande bericht van  Le Postcard

Het bedrijf koos ervoor om blauwe tinten te benadrukken. Dit doet jouw lezer denken aan vakantie.
Kies bij het selecteren van je eigen kleurenpalet tinten die de essentie van je merk belichamen.

 

Berichttype

Instagram biedt marketeers een overvloed aan posttypen om uit te kiezen, waaronder standaard afbeeldingsposts, reels IGTV en nog veel meer. Het gebruik hiervan is afhankelijk van wat je precies wilt communiceren.

Is het bedrijf dat je promoot casual of formeel?
Voor casual bedrijven zijn boeiende, grappige video’s een zekere manier om de aandacht van het publiek te trekken.
Omgekeerd, voor meer formele organisaties, zijn grappige video’s hoogstwaarschijnlijk een route om te vermijden.

 

Hashtags

We hebben al besproken hoe hashtags je kunnen helpen je community te laten groeien. Instagram biedt veel ruimte voor hashtags, met ruimte voor 30 per bericht. Een algemene best practice hier is om ongeveer 11 tags te gebruiken. Maak je hashtags zeer specifiek, niche gericht. Op deze manier kunnen potentiële leden jouw bedrijf vinden.

 

Interactie met volgers

Iedereen wil gehoord worden en je Instagram-volgers zijn niet anders. Zorg ervoor dat ze weten dat je ze hoort en waardeert door hun berichten leuk te vinden en op hun opmerkingen te reageren. Deze praktijk bouwt goodwill op ten opzichte van je bedrijf en moedigt je volgers aan om opnieuw met je te communiceren.

Bekijk dit bericht  van Supergoop, een zonnebrandcrèmemerk dat niet alleen reageert op volgers, maar volgers aanmoedigt om hun vrienden in het gesprek te taggen. Deze tactiek zorgt voor zowel bereik als herkenning.

 

Bestudeer je analyses

Instagram heeft een aantal behoorlijk uitgebreide analyses waarmee je zowel een overzicht als een gedetailleerd beeld kan krijgen van je prestaties. Hoewel er veel statistieken zijn die je kan verkennen, wij maken voornamelijk gebruik van onderstaande.

 

Bereiken

Via bereikstatistieken leer je hoeveel unieke accounts je bericht hebben bekeken.

 

Heeft je bericht een ongewoon hoge of lage bereikscore? Kan je achterhalen wat de oorzaak hiervan is? Welke hashtags heb je gebruikt? Wanneer heb je gepost? Was je call-to-action (CTA) duidelijk?

Door deze vragen te stellen kan je toekomstige campagnes optimaliseren voor betere prestaties.

 

Verkoop

Met deze functie kan je conversies bijhouden;  hoeveel je hebt verdiend met Instagram. De statistieken worden opgeslagen in het door jou gekozen programma en kunnen je inzicht geven in hoeveel verkeer jouw Instagramaccount heeft.

 

Conclusie

Hoewel Instagram-marketing  overweldigend kan lijken, éénmaal je begint is het relatief makkelijk. Als je begint met het opbouwen van je profiel moet je je statistieken in de gaten houden. Daarbij kijk je best naar de statistieken in de app.

Met die statistieken controleer en pas je je berichten voortdurend aan. In de digitale wereld gaat het snel. Vandaar dat het belangrijk is om je best practices goed te analyseren en te herhalen.

Wat is jouw favoriete Instagram-marketingstrategie?

Vianney

Vianney

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws en promo's in jouw mailbox

Ontdek meer

Website

Hoe start je een abonnement box voor jouw bedrijf?

HelloFresh, Birchbox, Dollar Shave Club. Wat hebben deze gigantische ondernemingen allemaal gemeenschappelijk? Ze bieden enkele van de bekendste abonnementsformules  aan die er zijn. Het uitgangspunt

boost jouw zaak!

Laten we de mogelijkheden bekijken